Predaj mliekarenskej technológie do Bieloruska financuje exportný úver

20.05.2014 Bratislava

Bratislava 20. mája (TASR) - Úverovú zmluvu vyše 7,5 milióna eur s bieloruskou bankou Development Bank of Belarus na financovanie nákupu mliekarenskej technológie od firmy Vzduchotorg z Nového Mesta nad Váhom uzatvorila VÚB banka.

Na transakcii sa podieľa aj EXIMBANKA SR, ktorá transakciu poistila proti komerčným a politickým rizikám.

"Exportné odberateľské úvery pomáhajú slovenským firmám dodávať investície do krajín, kde je komplikované získať štandardný dlhodobý investičný úver, alebo kde sú úrokové sadzby bánk oveľa vyššie ako na Slovensku. Vo väčšine prípadov by bez poskytnutia financovania bankou exportéra a bez poistenia EXIMBANKY SR slovenský vývozca daný obchod pre nedostatok dlhodobých finančných prostriedkov na strane kupujúceho vôbec nezrealizoval," uvádza Dušan Čižmárik, riaditeľ odboru Firemného transakčného bankovníctva VÚB banky.

Predmetom financovania formou exportných odberateľských úverov je hlavne vývoz investičných celkov, strojov alebo technológií. Úver sa zvyčajne poskytuje až do výšky 85 % hodnoty kontraktu, pričom hodnota kontraktu by mala byť vyššia ako milión eur. Predpokladom jeho poskytnutia je poistenie úveru EXIMBANKOU SR a zaplatenie minimálne 15 % hodnoty kontraktu odberateľom vopred.

Exportný odberateľský úver banka poskytuje zahraničnej banke, alebo priamo zahraničnému odberateľovi. Poskytnutie úveru umožní, aby slovenský exportér dostal platbu za dodaný tovar hneď po uskutočnení dodávky. Kupujúci, resp. jeho zahraničná banka následne spláca úver banke dodávateľa.
 

Vyberte región